Hoofddorp

06 – 24970220 Info@logeverlichting.nl

De 7 soorten vrijmetselaars

Bron: De Mystieke School

In de vrijmetselarij komen we allerlei verschillende soorten mensen en persoonlijkheden tegen. Sommige soorten broeders en zusters komen we zo vaak in loges tegen dat we ze gerust ‘types’ kunnen noemen.

Veelvoorkomende soorten zijn: historici, esoterici, jonge boompjes, ritualisten, verzorgers, broederschappers en ruwe stenen. Veel broeders en zusters die je kent, kunnen een combinatie van twee soorten zijn. Welke soort ben jij?

Elke soort broer of zuster heeft een uniek perspectief die hij of zij meebrengt in de loge. En ook een reeks sterke punten. Een loge is sterker wanneer ze ten minste één van elke soort vrijmetselaar heeft.

Dit artikel is bedoeld om elk van deze veelvoorkomende soorten vrijmetselaars te beschrijven en te vertellen waarom ze zo belangrijk zijn om de vrijmetselarij in het algemeen en de loge in het bijzonder vitaal te houden.

Overweeg bij het lezen: wat voor vrijmetselaar ben jij? Wat zegt dat over je unieke talenten en voordelen die je meebrengt naar je loge?

Soorten vrijmetselaars

1. Broederschappers
Deze broeder of zuster is het bruisende middelpunt van de loge. Hij of zij is lid van de vrijmetselarij voor de sociale aspecten. Dit type vrijmetselaar gebruikt voortdurend zijn of haar troffel om het cement van broederlijke liefde en genegenheid te verspreiden.

Waarom deze soort belangrijk is: De Broederschapper waardeert de broederschap voor de sociale banden die het creëert. De Broederschapper is vaak extravert en sociaal, stelt andere vrijmetselaren op hun gemak, verbindt leden in vriendschappen en bevordert vertrouwen.

2. Historici
Deze vrijmetselaar kent de namen van de vele vrijmetselaars die lang, of heel lang, geleden lid waren. Hij of zij haalt inspiratie uit de ononderbroken draad van de Koninklijke Kunst door de tijd heen. Hij of zij heeft hoogstwaarschijnlijk eigen theorieën over hoe het begon.

Waarom deze soort belangrijk is: Historici geven om het instituut zelf en helpen andere broeders niet te vergeten waar de vrijmetselarij vandaan kwam en waar het over gaat. Historici hebben een overlap met Verzorgers.

3. Esoterici
Deze broeder of zuster wordt blij wanneer het gesprek filosofisch wordt. Symbolen en allegorieën zijn alles voor deze vrijmetselaar. Hij of zij kan bij andere broeders en zusters overkomen als een “zwever” met een hoofd vol ideeën. Maar de Esotericus helpt alle broeders en zusters eraan te herinneren dat de betekenis van de Koninklijke Kunst veel verder gaat dan het betalen van de rekeningen, het houden van lezingen of de zevende graad.

Waarom deze soort belangrijk is: De Esotericus zorgt er vaak voor dat broers en zusters zelf gaan nadenken over de essentie van de vrijmetselarij. Vaak verbeteren de Esoterici de instructies in hun loge.

Doe de testWelk type esotericus ben jij?

4. Jonge boompjes
Deze broeder of zuster zal zeggen dat vrijmetselarij goede mensen (m/v) beter maakt en zet zich in voor individuele persoonlijke groei. Hij of zij is een Jong boompje omdat dit type vrijmetselaar probeert innerlijk te groeien, niet omdat hij of zij jong van jaren is.

Waarom deze soort belangrijk is: Jonge boompjes zijn vaak ruimdenkend en bereid om te helpen. Jonge boompjes zijn uitstekende voorbeelden voor andere leden van de loge en herinneren andere broeders en zusters eraan dat ze moeten werken aan het gladmaken van hun ruwe steen, ondanks dat het leven drempels opwerpt.

5. Ritualisten
Ritualisten zijn de broeders en zusters die altijd klaar staat om te helpen bij de juiste en goede uitvoering van een rituaal. Hij of zij kan uitleggen waarom iets in het rituaal wordt gezegd of gedaan. Deze broeder of zuster is waarschijnlijk de persoon tot wie de loge zich wendt wanneer het tijd is om een ​​leerling-vrijmetselaar via de traditionele methode in te wijden.

Het oeuvre van de ritualen is zo groot dat Ritualisten meestal ex-voorzittend meesters zijn die een lange ambtstermijn achter de rug hebben, of energieke Jonge boompjesRitualisten overlappen dan ook met Jonge boompjes omdat de meeste vrijmetselaars van dit type je vertellen dat ze nog steeds elk jaar nieuwe dingen van het ritueel leren.

Waarom deze soort belangrijk is: Ritualisten vormen de kern van hoe de Koninklijke Kunst wordt uitgevoerd, en zijn vaak de ruggengraat van de instructies en de begeleiding in een loge.

6. Verzorgers
De verzorgende broeder of zuster is degene die het meest geeft om de vrijmetselarij als instelling. Hij of zij weet hoe dingen worden gedaan en kijkt naar de details en logistiek rondom de loge. Als gevolg van hun ervaringen hebben ze vaak sterke meningen over hoe vrijmetselarij goed wordt gedaan, en overlappen daardoor met de Historicus.

Waarom deze soort belangrijk is: Verzorgers zijn van cruciaal belang voor het dagelijks functioneren van de loge, omdat ze de rekeningen betalen, voedsel op tafel zetten en de bijenkorf die een loge is laat draaien.

7. Ruwe stenen
Een Ruwe steen is een broeder of zuster die je al een tijdje niet meer in de loge hebt gezien. Leden van de loge weten niet waar hij of zij is op de maçonnieke reis naar het Licht, maar zouden de Ruwe steen veel graag vaker willen zien. Loge-activiteiten zijn misschien niet goed te combineren met de agenda van de Ruwe steen, maar de leden weten dat hij of zij er nog steeds is. De Ruwe steen kan namelijk af en toe reageren op een e-mail. En hij of zij blijft zijn contributie jaar na jaar betalen.

Waarom deze soort belangrijk is: Ruwe stenen bestaan ​​uit een groot aantal vrijmetselaars, zelfs als ze niet erg actief zijn, en vertegenwoordigen voor de buitenwereld wat de vrijmetselarij is. Zij helpen natuurlijk ook met het betalen van de rekeningen van de loge. Dit betekent dat Ruwe stenen vaak overlappen met Verzorgers, omdat ze een vorm van Verzorger zijn, of ze het nu weten of niet.

Samenvatting

Om de vrijmetselarij in het algemeen en de loge in het bijzonder op lange termijn vitaal te houden, moet het:

  • de leden betrekken bij de loge-activiteiten,
  • hen helpen zichzelf te verbeteren,
  • hen iets leren over het hart en de geschiedenis van de vrijmetselarij en
  • het basiswerk van de vrijmetselarij, namelijk het uitvoeren van goede inwijdingen, bevorderingen en verheffingen, goed doen.

Een loge moet dit allemaal doen, zonder daarbij uit het oog te verliezen waar het vandaan komt, en tevens ervoor zorgen dat de lichten aan blijven en voedsel op tafel wordt gezet. Dit is een hele grote opdracht, en deze dient niet gedaan te worden door een klein groepje leden van de loge.

Elke vrijmetselaar heeft iets cruciaal te bieden aan zijn of haar loge, zoals iedereen een individuele steen is in het bouwwerk van de tempel.

Wanneer je naar bovenstaande soorten vrijmetselaars kijkt dan zie je mogelijk een broeder of zuster van jouw loge wiens talenten nu onbenut blijft. Of misschien krijg je ideeën hoe je jouw interesses en talenten beter kan inzetten voor de loge en welke andere broeder of zuster je daarbij kan ondersteunen.

Lees ookToekomst van de vrijmetselarij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Change Language